Blog

Hvad er sundhed

Er du sundhedsstresset?

Er vejen til en sund krop at spise bøf med spinat til morgen, drikke olie i shots, faste 2 dage om ugen eller en raw-diæt (fødevarer der maks. er opvarmet til 42 grader)?

Anbefalingerne nævnt her er blandt de mere radikale, men alligevel populære, i et mediebillede domineret af budskaber om, hvordan vi holder os sunde.

Men hvad er sundhed egentlig?

For et par uger siden overhørte jeg en samtale mellem to kvinder. Det var hos min frisør. Mens jeg sad der i stolen med farve i håret, kommenterede en anden kunde frisørens figur: “Har du ikke tabt dig?”.

Jeg havde bemærket det samme. Min frisør havde tydeligvis tabt sig (foruroligende) meget siden, jeg så hende sidst.

“Det ved jeg ikke…det kan godt være, svarede frisøren tilbage”. Snakken faldt på slankning, fokus på kroppen i medier og ‘hvad er sundhed’.

Min frisør sagde:
 

“Jeg tror, at der er rigtig mange mennesker, der får sundhedsstress af al den fokus, der er på kroppen”, og “man skal være ih så sund, bage sine boller selv, af speltmel naturligvis. Og det hele skal gøres med overskud. Det gider jeg ikke være en del af”.

 
“Hm…interessant”tænkte jeg ved mig selv, mens jeg kiggede på stakken af kvindeblade foran mig. Alle spækket med budskaber om de seneste sundhedstrends. Om kost og motion. Ofte illustreret af kendte der er flot stylet i et miljø, som skriger af tjekket livsstil. Hvor de udtaler sig som eksperter og passioneret fortæller om “Min sunde uge”, “Sund livsstil er for mig”…ect.

Jeg tænkte for mig selv, at dette billede af livsstil og overskud ligger langt fra den sandhed, jeg oplever i min hverdag og hos de klienter, jeg møder i min konsultation.

Hvad er sundhed egentlig - og kan det blive for meget af det gode?

Sundhed som opskrift på success

“Sundhedsstress”, ja, det var dog et rammende udtryk for det, jeg, ligesom frisøren, genkender hos mange mennesker. I det hele taget fokus på forskellige projekter med kroppen: den sunde krop, den trænede krop, den slanke (tynde) krop.

Jeg registrerede frisørens “frokost” bestående af en dobbelt espresso + en Red Bull Light. Slankning bliver ikke nødvendigvis forenet med sund livsstil og måske derfor ikke noget, vi annoncerer med, tænkte jeg.

At læse ud fra mediebilledet er den sunde krop opskriften på det successfulde liv. Sund kost og rigelig motion – med lyst og overskud, naturligvis.

Men hvad er sundhed egentlig? Er det sundt med al den fokus på sundhed, eller bliver det lige lovligt ensidigt? Sundhed er godt men dyrkes af nogle i det ekstreme, og får i det hele taget meget opmærksomhed.

Tænk sig hvordan det ville være, hvis en kendt person der, adspurgt om “hvordan ser en sund uge ud for dig?” (eller et andet klassisk spørgsmål i dameblads genren), svarede:

“Det ved jeg faktisk ikke. Det er ikke noget, jeg tænker særligt meget over. Men du kan spørge mig om hvad, der er essentielt i livet for mig, hvad jeg elsker ved mit arbejde, mine erfaringer med hvordan jeg plejer kærligheden og mine nære relationer, hvordan jeg finder balance i mit liv, mine holdninger til den verden, vi lever i – eller noget andet. Bare ikke sundhed. Det er simpelthen for kedeligt”.

Det, synes jeg, ville være interessant, befriende og sundt.

 

Sundhed handler om balance

Jeg tænker: I jagten på det sunde, hvor blev nydelsen af, lysten, nuet, duften af mad, smagen? Det afslappede og umiddelbare, det impulsive, accepten – hvor mad bare er mad?

Hvor sundhed handler om balance i kosten og i livet. At være glad, at give og modtage kærlighed, at finde mening med livet og prioritere væsentligt fra uvæsentligt.

At spise sundt og bevæge kroppen når den kalder på det. At spise kage og slappe af når lysten er til det. Hvor sundhed ikke er en søgen efter identitet. Noget man ER.

Hvad er sundhed - og kan det være sundt at spise is?

Det er som om, at sundhed er blevet indskrænket til en form for kontrol. Et billede på at ‘have styr på sig selv’ i et samfund hvor kontrol er den herskende diskurs. For alt i verden må vi ikke miste kontrollen over os selv, over kroppen. Det er udtryk for svaghed.

Billedet på kontroltabet bliver den overvægtige krop. Samfundets skyggeside. Måske bl.a. derfor den store opmærksomhed på sundhed?

Måske det er medvirkende årsag til, at behandlingsmulighederne i offentligt regi er forsvindende få for mennesker med spiseforstyrrelsen tvangsoverspisning??

 

Sundhed som identitet

I klinikken oplever jeg det, jeg vil kalde bagsiden af tidens sundhedsbudskaber*. Jeg møder mennesker, der lider af det, jeg her kalder sundhedsstress. Mennesker der prøver at leve sundt som en søgen efter identitet. En form for indre renselse – fornemmelse af renhed og success.

For nogle dybest set en længsel efter en indre tilstand af ‘væren’, af ro og accept. En umiddelbart attraktiv vej når selvværdet er lavt. Men vejen giver bagslag.

Nogle får meget svært ved at afvige fra det sunde. Det er blevet et usynligt fængsel, som begrænser livsudfoldelsen og paradoksalt nok ofte slider på kroppen, da kosten bliver ensidig.

For andre udløser de mange regler om sund kost et spisemønster præget af enten-eller. Enten følges reglerne eller også, er alt tilladt. Andre igen har mistet modet – nogle i trods mod reglerne. Mennesker der overspiser nages af en evigt dårlig sammvittighed.

 

Genkender du dig selv her? Hvad er sundhed for dig?

  • Er du til raw food, stenalderkost eller kernesund?
  • Spiser du økologisk, får du proteiner nok og de rigtige fedstoffer?
  • Laver du mad fra bunden?
  • Har du fjernet brød, pasta, ris og kartoftler fra din kost?
  • Sværger du til en bestemt kostreligion, eller har du sammensat din egen sundhedscoctail ved at plukke fra forskellige (og ofte modstridende) budskaber?

 

Er du blandt dem, der…

  • holder alle bolde i luften på samme tid? Der med ubesværet overskud OG tungen lige i munden formår at holde dig til strikse kostregler og den rette motion?
  • svinger mellem sundhedstrip og kontrolslip? Enten lever efter dine strikse regler for sundhed eller overspiser og bryder reglerne? Enten-eller i en konstant forhandling?
  • efterhånden har mistet modet efter talrige forsøg, men nages af evigt dårlig samvittighed?
  • er dybt forvirret i din søgen efter svar på spørgsmålet “hvad er sundhed?”
Hvad er sundhed - når sundhed kan udløse sundhedsstress

Sundhedsstress kan udløse overspisning

Det er min oplevelse, at ræset efter den ‘rigtige’ krop for nogle mennesker, paradoksalt nok, medvirker til overspisning. De mister modet, står af ræset, som et stille oprør. I bund og grund en sund trods mod regelstyring.

At skulle passe ind i en bestemt form for at være korrekt. Kropsligt og som menneske.

At være noget bestemt for at være accepteret. En opgivenhed og nogle gange en trods der kommer til udtryk som overspisning, men som handler om meget andet end det.

Relevant læsning:

*Det skal understreges, at årsagerne til spiseforstyrrelser er mange, og at man ikke alene kan udpege samfundets fokus på sundhed og slankning som synder.

Blog af Louise Stokholm: Hvad er sundhed

Kærligst, Louise

Blog