Personlige historier om spiseforstyrrelser

Referencer

Til håb og inspiration

Her kan du læse om nogle af dem, der går eller har gået i behandling.

Personer, der har fulgt onlineforløbene om hhv. bulimi og overspisning:

“Kære Louise. Dit online-kursus har virkelig hjulpet mig og gjort en skelsættende forskel i mit liv. Det har været dejligt for mig hjemme og alene at kunne reflektere over det, du siger i videoerne Jeg synes, at dine videoer er rigtig gode og forståelige, og at du taler til MIG. Jeg kan genkende mig selv i mange af dine eksempler.

Jeg er en kvinde på 57 år, som har haft en spiseforstyrrelse – en uro i kroppen – hele mit liv … lige så længe jeg kan huske, som jeg kunne dulme med slik og søde sager. Som ca. 35 årige begyndte jeg at kaste op som en vægtregulering.

Det vigtigste, jeg lærte, var allerede i det første modul, hvor du snakker om den frihed, det giver ikke at have bulimi. Jeg tænkte “næ, den ultimative frihed er for mig at kunne spise ALT, hvad jeg har lyst til af slik/is/kager og så kaste det hele op bagefter for at udgå vægtstigning”.

Da gik det op for mig, at jeg indtil nu ikke har haft LYST til at slippe min bulimi, og at det er derfor, at de sidste 30 års terapi/psykologi/hypnose/diætister – jeg tror, jeg har prøvet alt – ikke har virket.

Dit spørgsmål, om hvad jeg var sulten efter, gjorde, at nogle “brikker faldt på plads” inden i mig. Jeg var sulten efter kærlighed. Jeg spiste slik for dulme min kærlighedshunger. Min mor viste mig meget kærlighed gennem mad/slik samtidig med, at hun, som selv var meget slank, ikke brød sig om tykke mennesker. Så at jeg skulle ende med en bulimi, blev pludselig indlysende for mig.

Det gik op for mig, at jeg ved at spise slik, gav mit indre barn den omsorg og kærlighed, jeg kendte. Mit liv var styret af en 5-årig. Det kunne mit voksne jeg ikke længere holde ud.

Jeg følte mig så ydmyget og fik en LYST til at være voksen og give mig selv ægte omsorg og kærlighed. Kurset er ikke slut endnu, og jeg er ikke helt ude af min bulimi endnu – men næsten. Der er en verden til forskel, og jeg kan mærke friheden i, at bulimien ikke fylder i mit liv.

Jeg har fokus på at give mit voksne jeg egenomsorg, spise nærende mad og gøre ting, som er gode for mig – at få skabt mig et liv i balance, hvor alt ikke er “enten/eller” men “lidt af det hele”.

Louise – tak for hjælpen. Dit kursus har været guld værd. Da jeg meldte mig til det, havde jeg egentlig ikke nogen tro på, at det ville ændre noget – men det gjordet det!”.

– Kærlig hilsen Birgit.

“Hej Louise. Jeg vil sige mange tak for et godt onlineforløb. Jeg synes, at du gør det godt, og det er pga. dit forløb, at jeg er nået til der, hvor jeg er i dag.

Bulimien er jeg ikke sluppet af med endnu, men for første gang har jeg accepteret, at jeg lider af en spiseforstyrrelse og må arbejde med den som sådan. Jeg forstår hvad, det handler om eller i hvert fald noget af det.

Det lyder måske ikke som noget specielt, men for mig er det meget anderledes, da jeg i godt og vel 11 år har lukket øjnene for, at det var en spiseforstyrrelse. Mænd får jo ikke bulimi, vel?!

Derfor har jeg fortalt mig selv, at det hele ville ændre sig, hvis bare jeg tog mig rigtigt sammen.

Jeg har ikke haft lyst til at gå til en psykolog. Eller min læge. Men så stødte jeg på dit onlineforløb, og det tiltalte mig mere.

Det har været godt, at jeg selv har kunne sidde med det, og det fungerer godt for mig, at det er ret konkret. Du giver mange redskaber, og hele din forståelsesramme giver god mening.

Noget af det vigtigste er måske, at det har fået mig til at fortælle en ven om bulimien. Det er faktisk en stor lettelse, og jeg er så glad for, at han stadig er der og bakker mig op, som han gør.

Du hører snart fra mig igen. For jeg må nok også erkende, at jeg får brug for din hjælp til at tage de næste skridt. Lige nu samler jeg vist mod til mig. Det er godt at vide, at du er der, og at man kan få individuelle sessioner også”.

– Allan, 27 år.

“Kære Louise. Mange tak for denne gang. Det har virkelig været en øjenåbner for mig. Jeg synes, at det har været et forrygende forløb, og jeg er fuld af respekt for dit engagement, din viden, faglighed og professionalisme.

Den bevidsthed og viden omkring egne mønstre og vaner samt den øgede selvforståelse er guld værd og kan en gang erfaret – aldrig glemmes. Det er det fundament, der nu fremover skal bygges videre på”.

– Susanne.

“Super tjekket forløb! Jeg har haft så meget glæde af online-forløbet, detaljeniveauet, opbygningen, de mange timers lyttemateriale og de meget specifikke opgaver.

Jeg havde aha oplevelser i hvert eneste modul og har fået disse oplevelser oversat til handling i min hverdag, det er så fedt.

Det kan måske lyde underligt for “almindelige” mennesker, men jeg vidste simpelthen ikke hvordan, jeg skulle mærke sult-sult og noget-andet-sult fra hinanden, men med den kæmpe værktøjskasse fra forløbet giver det hele bare mening.

Jeg kan stadig falde tilbage i gamle mønstre og snuppe en dum overspisning, men jeg har fred med det og den leder ikke videre.

Jeg havde før forløbet arbejdet en del med mig selv i terapi og arbejder selv med træning og livsstilsændringer, men alligevel var der meget at komme efter. Louises viden er bare så præcis og så tjekket, og man føler sig godt passet på undervejs “.

– Mette Jørgensen, fysioterapeut.

Personer, der går/har gået i individuel behandling:

“Når det går op for en, at man har et problem med mad, og har brug for hjælp, så kræver det mod at skulle række en hånd ud og bede om hjælp.

Da det gik op mig, at jeg havde et problem med mad, ramte det mig hårdt. Jeg følte mig enorm flov og ensom, og så skammede jeg mig rigtig meget. Især fordi jeg også er overvægtig, og derfor frygtede jeg, at jeg ville blive dømt og ikke blive taget seriøs, når jeg skulle bede om hjælp.

Min mand tog det rigtig pænt, og har været sød og støttende, og bakkede mig op, da jeg var i tvivl om jeg skulle tage kontakt til Klinik for Spiseforstyrrelser i Hellerup.

Jeg tog mig mod og kontaktede Klinikken (Louise), som jeg efterfølgende havde min første samtale hos. Her stod det klart, at jeg havde spiseforstyrrelsen BED, men på trods af det, så føltes det enormt trygt og lettende, at der var en som ville og kunne hjælpe mig, og som forstod hvordan jeg havde det – og så blev jeg heller ikke dømt eller taget useriøst, da jeg fortalte omkring mit problem med mad, til Louise.

Jeg ved godt, at selvfølgelig vil man blive behandlet og taget imod, på en professionel måde, på en klinik for spiseforstyrrelser, men fordi det var/er så sårbart at dele ud om, så frygtede jeg det værste. Hun lyttede til hvad jeg havde at sige, og virkede enormt forstående.

Hun spurgte også ind til lidt forskelligt, og til sidst anbefalede hun et forløb, som jeg valgte at takke ja til, hvilket jeg bestemt ikke fortryder. Jeg valgte forløbet ’Kom godt på vej’, som er et forløb på 10 sessioner.

I morgen har jeg min sidste session, og kan ikke beskrive hvor glad jeg er, for at jeg takkede ja til behandlingsforløbet. Jeg har ikke sluppet min spiseforstyrrelse endnu, men hold nu op hvor har jeg rykket mig på blot få måneder.

Misforstå mig ikke, det har ikke været nemt, og er stadig ikke nemt. Det har været, og er stadig en hård kamp, med både op- og nedture. Det har været skræmmende, hårdt, udviklende, til tider ensomt, men også virkelig godt.

Bare det, at jeg kan rose mig selv, og sige at jeg virkelig har udviklet mig, er stort for mig at kunne sige, og så samtidig også at tro på. Forløbet og samtalerne med Louise, har været enormt givende.

Jeg har fået mig en masse viden omkring selve spiseforstyrrelsen, en masse værktøjer til håndteringen af min spiseforstyrrelse, og så jeg har også fået en kæmpe selvindsigt i mig selv som person.

Behandlingsforløbet har været med til at rykke mig på en måde, som jeg aldrig havde turde håbe på, og for hver gang jeg har været inde hos Louise til en session, har det givet mig håb, støtte og troen på, at det hele nok skal gå.

Der er lang vej i nu, men jeg er godt på vej, og jeg er ikke i tvivl om, at med den viden og de værktøjer jeg har fået under forløbet, så skal jeg nok få sluppet min spiseforstyrrelse.

Tak til Louise, for hjælpen og din støtte”.

– Kvinde i 30’erne.

“En vej ud af spiseforstyrrelsen: Jeg har prøvet i årevis at få kontrol over mine problemer med mad uden, at det har virket.

I dette forløb har jeg lært at forstå årsagerne bag. Jeg har fået nogle redskaber og øvelser til at gøre tingene anderledes.

Jeg er blevet forbløffet over hvor hurtigt, jeg har kunne mærke en forskel. På trods af at jeg startede med en vis skepsis. Skepsis fordi jeg i årevis havde prøvet ting, der ikke virkede.
Jeg blev klogere”.

– Kvinde, i 40’erne.

“Albert Einstein sagde engang “Erfaring er ikke, hvad mennesker oplever. Det er, hvad mennesker
bruger det oplevede til.”

Mine oplevelser hos Louise har bestemt været en brugbar erfaring, jeg aldrig ville have været
foruden. Mine svære år med overspisning, sultekur og depression har været med til at styrke min
personlighed og har gjort mig til den person, jeg er i dag.

De svære tider, vi som mennesker går i
møde i livet, er med til, at vi kan nyde de gode tider mere intenst. De erfaringer jeg har gjort mig
i mit forløb med Louise er, at man må erkende, man ikke kan stille alle tilfredse på en gang. Man
behøver ikke kunne klare alting selv, og de ting man er god til ikke altid behøver at blive gjort til
perfektion.

Det er bestemt ikke et nederlag at bede andre mennesker om hjælp, når man møder modgang i livet.
Før jeg fik den indsigt, havde jeg et behov for at få ”hjælp” fra maden. I starten tænkte jeg ikke
over, at jeg faktisk brugte maden til at dulme mine følelser.

Jeg har aldrig set mad som et problem.
Jeg levede af maden og ikke for maden, men pludselig sad jeg der, 10 kg større og havde hverken
modet eller overskuet til at tabe mig, specielt ikke når slankekurene ikke virkede. Mit problem var
ikke maden, men de følelser jeg ikke kunne forklare, håndtere eller sætte ord på. Maden var blot et
symbol på et råb om hjælp!

En dag faldt jeg over Louises hjemmeside, da jeg surfede rundt på nettet. Jeg læste om andre med
samme problem som jeg selv, og mine øjne fyldtes med tårer. Jeg ringede min mor grædende op, og
hun var ligesom jeg enig i, at det var den rigtige beslutning at kontakte Louise.

Louise gav mig mit liv tilbage, og jeg kan få glædestårer i øjnene, når jeg tænker på, hvad jeg
skylder hende rent menneskeligt. Jeg spiser normalt, og min vægt er blevet betydelig mindre. Det
eneste der bliver større fra nu af er min livsglæde.”

– Kvinde, 21 år.

“Jeg har det super godt og har tabt 7 kg siden, jeg startede hos dig (Louise Stokholm). Jeg har nu forstået, at mit liv ikke handler om fravalg men om tilvalg, og den forståelse har ændret rigtigt meget for mig.

Jeg vælger stadig, ind i mellem, noget som måske ikke er det bedste for mig men bevidstheden om, at det er et valg, og jeg kan vælge anderledes i morgen, det betyder, at jeg ikke behøver at slå mig selv i hovedet med dårlig samvittighed over at gøre noget, som er forbudt – der er ikke noget som er forbudt, det handler om mine valg.

Så 1000 tak for din hjælp og støtte, det har været fantastisk udbytterigt for mig at gå hos dig.”

– Knus og tak. Lena Loop

“Mit forløb hos Louise har virkelig hjulpet mig igennem og væk fra spiseforstyrrelsen (bulimi).

Hendes terapi gør, at tankerne om mad og vægt bliver nemmere at takle. Jeg lærte at acceptere den person, jeg var før min spiseforstyrrelse, og den jeg blev til efter spiseforstyrrelsen, og Louise lærte mig at bruge de bedste sider af begge ”personer”, så jeg i dag tror langt mere på mig selv, da jeg har lært at bruge egenskaberne bedst muligt.

Tak fordi du har hjulpet mig videre, ved hjælp af dette fantastiske forløb”.

– Kvinde, 19 år

“At starte i terapi hos Louise er det bedste, jeg har gjort for mig selv i mange, mange år – Hvis ikke noget af det bedste nogensinde. Det er mit åndehul i en fortvivlet og kaotisk hverdag.

Jeg er 30 år, og troede jeg kendte mig selv ud og ind. Det gjorde jeg så ikke helt. Jeg plejede at bedøve mig selv fuldstændig, i enorme mængder af mad, for ikke at mærke egne behov. Det er jeg blevet bedre til at lade være med. I stedet er jeg nu i fuld gang med at tage kampen op, med dét som i virkeligheden forårsagede min overspisning.

Det kan ikke trylles væk, det er meget hårdt arbejde, men fra at have mistet modet og håbet fuldstændig om at kunne skabe mig et god fremtid og et lykkeligt liv, så har jeg nu fået gnisten og håbet tilbage. Jeg er allerede efter blot 2 måneders terapi hos Louise godt på vej til at få indsigt i mig selv og mine behov – og der igennem på vej til et bedre liv. Jeg er Louise evigt taknemmelig“.

– Kvinde, 30 år

“Du skal vide, at du har hjulpet mig så meget frem. Da jeg kom til dig, var jeg så langt nede, og du har virkelig fået mig tilbage til glæden. Jeg har fundet mig selv og lært at sætte mål, og hvad de skal være i mit liv. Jeg er dig dybt taknemmelig for alt din hjælp og metoder til, hvordan jeg kan arbejde med at takle mine tanker”.

– Kvinde, 24 år

“At gå i terapi hos Louise er uden tvivl den største gave, jeg har givet mig selv. Jeg får talt om og bearbejdet alt det, der er vigtigt, og som jeg aldrig har delt med nogen før. Jeg er ikke længere flov over mig selv.

I mere end 10 år har jeg brugt mad til at lukke af og ikke mærke. Med terapien har jeg både vinket farvel til overspisningerne og fået redskaber, der hjælper mig til at skabe det liv, jeg ønsker.”

– Mand, 48 år

“Det er en ubeskrivelig følelse at blive taget alvorlig, og respekteret for den som jeg er med de tanker og følelser, som gemmer sig bag et ydre, der i mange år har lidt under et dårligt selvværd. Louise har hjulpet mig med at finde ud af de dybere liggende årsager til min overvægt. Jeg oplever timerne hos hende som et frirum, hvor der bliver grint og grædt, snakket og lyttet, et sted hvor jeg kan være, præcis som jeg er, og hvor mit selvværd får næring til at spire”.

– Kvinde, 27 år

“Jeg har oplevet, at bliver hørt, forstået og hjulpet på en fin og konstruktiv måde. Louise har en ro og er super tillidsvækkende, at man aldrig når at få paraderne op i de samtaler man har med hende, måske er der derfor, at det virker så godt.

Jeg fik min tillid, min tiltro og min selvtillid til mig selv tilbage efter mit forløb hos Louise og havde samtidig en livsklog sparingspartner i Louise. Det har virkelig udviklet mig i, at se og mærke hvor jeg selv er – det havde jeg glemt i det travle liv jeg har. Kan kun anbefale den terapi som Louise kan tilbyde.”

– Kvinde

Personer i kombineret forløb – individuel terapi og kostvejledning:

Kvinden her gik i et kombineret forløb. Dels hos Louise Stokholm i forløbet “Kom Godt På Vej” gennem 10 sessioner og hos diætist Christina Bendix. Kvinden fortæller:

“Jeg er for første gang i næsten 25 år fri af mine spiseforstyrrelser – hvilket giver en ubeskrivelig fornemmelse af frihed….Ikke at tænke på mad som det første om morgenen og det sidste, inden man falder i søvn om aftenen, men i stedet føle at jeg har kontrol over maden og ikke omvendt.

Det har taget mig ca. 2½ år at komme fri, og der har været mange tilbagefald, men det har været hele kampen værd. Det vigtigste er, ikke at slå sig selv mentalt oven i hovedet, når det ikke går som planlagt, men i stedet se på det med åbne øjne, for at prøve at finde ud af de bagved liggende årsager til, at man har et tilbagefald.

Jeg mangler stadig ca. 20 kg for at være normalvægtig, men det er mindre væsentligt for mig i dag. Mine led, som er slidte efter mange års overvægt, vil selvfølgelig have godt af, at jeg taber mig, men ellers ville jeg ikke have noget imod, at veje det jeg vejer i dag. Jeg har nemlig i dag fået et godt selvværd og har det godt med min krop – på godt og ondt med alle dens ”skønhedsfejl”.

Et kæmpe TAK til Louise og Christina for deres hjælp og støtte på min lange rejse.”

Personlige historier om spiseforstyrrelser

Læs om spiseforstyrrelser:

* Har du mistanke om, at du lider af en spiseforstyrrelse, bør du tage kontakt til din læge.