Brevkasse: Jeg er konstant sulten skriver en kvinde

Konstant sulten

Kære brevkasse

Jeg overspiser på dage, hvor jeg ikke kan overskue livet. Jeg kan ikke spise med måde og er konstant sulten. Sådan skriver en kvinde, der efterspørger gode råd til at bryde mønsteret.

 

Læs mit svar til kvinden hvor jeg blandt andet kommer med konkrete råd til hvordan, man kan skelne mellem fysisk og følelsesmæssig sult.

Hej brevkasse

Jeg overspiser. Ikke hver dag men har dage, hvor jeg bare ikke kan overskue livet og tager hjem. Inden jeg tager hjem, køber jeg alt usundt, man kan komme i nærheden af: sukker og chips og pizza, spiser det… kaster det op.. Siger til mig selv, “du gør det aldrig igen”, men så sker det en dag igen.

Jeg føler, at mad gør mig glad, får mig til at slappe af og er noget, jeg hygger mig med. Men jeg får dårlig samvittighed hver gang, jeg spiser mere end det lille stykke chokolade eller det enkelte stk. kage. Jeg kan ikke spise med måde. Det er umuligt for mig.

Jeg spiser normalt og sundt og har et stabilt blodsukker, men noget gør, at lige så snart jeg ikke kan finde ud af at spise med måde, så straffer jeg mig selv, om det så er sund mad eller usund.

Jeg føler bare konstant sult og sover endda fint nok om natten og er ikke decideret stresset. Jeg tror bare, at jeg har svært ved at acceptere alt i livet, eller føler en undskyldning for at skulle træne og svede de næste 5 dage efter mine overspisninger.

Jeg har brug for nogle gode råd. Jeg får ikke længere min menstruation og føler, at min mavesæk er udvidet så meget, så min sult er der hele tiden. Jeg ville ønske, at jeg bare kunne acceptere alt.

Kære dig

Tak for din henvendelse til brevkassen. Hvor er det godt, at du skriver. Ud fra din beskrivelse lyder det til, at dine tanker og din adfærd i forhold til mad, træning mm. fylder og styrer alt for meget. Du er inde på, hvordan din krop også er mærket af dit spisemønster. Sådan bør det ikke være, og jeg kan godt forstå, at du gerne vil vide hvordan, du ændrer på det.

Du efterspørger gode råd til at bryde det negative mønster, hvor du er konstant sulten. Dit spisemønster beskriver du som enten-eller, hvor du spiser enten normalt/sundt eller overspiser i en masse usunde fødevarer, som du kaster op igen. Hyppig træning efter overspisning er også en del af dit mønster. Hvis jeg forstår dig rigtigt, er det en måde at kompensere for det høje energiindtag, når du har overspist.

 

Den svære balance

Det er altså balancen, der er målet og det, der er udfordrende. Det vil sige et spisemønster, hvor du kan nyde al slags mad med god samvittighed, og hvor du kan spise ‘med måde’, som du skriver. Desuden at du kan træne ‘med måde’, når du har lyst og energi til det. Jeg tænker, at mange vil kunne genkende sig selv i det, du skriver. Det er balancen, der kan være svær at følge.

 

 

Spørgsmålet er hvad, der ligger til grund for dit mønster og hvordan, det kan være, at du føler dig konstant sulten. Mit bud er, at der er mange og sammensatte årsager til, at du har det sådan.

Oftest er der både biologiske, psykologiske og vanemæssige faktorer, der ligger til grund for en spiseforstyrrelse.

 

Regler om mad og motion fører til overspisning

Du skriver, at du får dårlig samvittighed, når du spiser mere end et enkelt stykke chokolade eller kage. Hvis jeg forstår dig rigtigt, så har du altså en holdning om, at chokolade og kage er noget, du bør undgå, men du kommer til at overspise i netop det.

Det er, paradoksalt nok, det der sker for mange: Når man beslutter sig for at nogle fødevarer er ‘forbudte’, så kommer man nemt til at spise alt for meget af lige præcis de fødevarer.

Empiriske studier* har indkredset forskellige årsager til overspisning. Studierne viser, at regler om mad er blandt de 4 hyppigste årsager. Det skyldes blandt andet, at mange oplever en følelse af at have fejlet (dårlig samvittighed, som du skriver), når man kommer til at spise en lille bid af det, man har sat sig for, at man ikke bør spise.

“Nu er det gået galt”, og “så kan det være ligemeget” bliver en nærliggende tankegang.

 

En negativ cirkel

Mit indtryk er, at dit mønster er blevet en negativ cirkel, hvor regler om mad/motion fører til, at du overspiser, og hvor overspisning igen fører til, at du holder fast i reglerne. Det fremgår ikke tydeligt af det, du skriver, men det er mit bud og et mønster, som mange oplever. Overvej om det giver mening for dig.

Hvis du kan genkende dig selv i det mønster, er der mange måder, du kan arbejde med at bryde den negative cirkel. Det du blandt andet kan gøre for at undgå overspisning, det er at beslutte dig for, at der ikke er noget mad, der er ‘forbudt’.

Når du giver dig selv mulighed for at spise normalt og uden forbud, giver du dig selv mulighed for, at du efterhånden tænker mindre på mad og bryder mønsteret.

Konstant sulten - forandring af mønstre sker et skridt ad gangen

Det kan kræve øvelse – ét skridt ad gangen

I starten kan det være, at du har brug for at lære dig selv at spise den ‘forbudte’ mad, du holder af i afgrænsede mængder. Måske er det bedst, at du for en tid helt undlader at have det mad i huset, som har det med at udløse en overspisning.

 

IND med nydelse og UD med den dårlige samvittighed

Det vil formentlig være for udfordrende for dig at undgå overspisning, hvis huset bugner af de fødevarer, der trigger din overspisning. Når du har lyst til det så gå ud og køb det i afmålte mængder. Køb en lille chokoladebar, et stykke kage hos bageren etc. og lad det være helt ok. NYD maden og DROP den dårlige samvittighed.

 

‘Konstant sulten’ – De biologiske faktorer

Udover regler om mad kan der også være en række biologiske årsager, der bidrager til dine overspisninger og konstante sultfølelse.

Du vurderer selv, at dit blodsukker er stabilt, at du ikke er decideret stresset, og at du sover fint om natten. Der er ellers nogle af de biologiske faktorer, der kan have indflydelse på overspisning.

Dit mønster i forhold til kost og motion kan have stor indvirkning på, at du føler dig konstant sulten. Jeg har forhørt mig hos min samarbejdspartner, diætist mm., Christina Bendix, da kostvejledning ligger uden for mit kompetenceområde.

Jeg har spurgt hende om hvilke faktorer, der kan påvirke vores appetitregulering i forbindelse med spiseforstyrrelsen bulimi. (Ud fra din beskrivelse har dit spisemønster og forhold til mad fællestræk med det bulimiske mønster. Du kan se beskrivelse og bulimi diagnose her**).

 

Appetitregulering i ubalance – det siger diætisten

Christina fortæller, at mange overspisninger og opkastninger kan gøre kroppen forvirret og påvirke ens appetitregulering.

Hun nævner desuden, at der er mange andre faktorer, der kan spille ind. F.eks….

  • kan de mangeltilstande, der kan opstå som følge af bulimi også signalere sult.
  • kan for lav en vægt eller overvægt have betydning for ens appetitregulering
  • motion påvirker appetitreguleringen.
  • stress kan gøre, at man føler sig konstant sulten.
  • hvis mavesækken er udvidet, vil man føle sig mere sulten. Hvorvidt mavesækken er udvidet, kommer an på hvor ofte, man overspiser og ikke kaster maden op igen.

Som du selv er inde på, kan en udspilet mavesæk altså bidrage til, at man føler sig mere sulten. Om det er tilfældet for dig, kan jeg ikke vurdere, men det vil en kostvejleder kunne hjælpe dig med at afklare.

Christina understreger, at det er muligt at opnå en normal og velfungerende appetitregulering igen, når man arbejder med et sundt, nærende spisemønster og gode regelmæssige rytmer i forhold til kosten.

 

Konstant sulten – de følelsesmæssige årsager

Du fortæller også, at dit forhold til mad måske handler om, at du “har svært ved at acceptere alt i livet”. Du nævner, at overspisningerne finder sted på dage, hvor du ‘ikke kan overskue livet’, og at mad gør dig glad, får dig til at slappe af og er noget, du hygger dig med.

Det lyder altså til, at det også er dine følelser, der har betydning for, hvordan du spiser. Ud fra din beskrivelse er det mit indtryk, at det netop er følelserne, der er den primære årsag til spiseforstyrrelsen.

Sådan er det oftest med spiseforstyrrelser, der kan være et forsøg på at håndtere svære, intense følelser, som man ikke ved, hvordan man ellers kan håndtere. Både det at søge kontrol over mad og krop, intens træning, overspisning og opkastning kan være forskellige måder at regulere de svære følelser.

 

Fysisk eller følelsesmæssig sult?

Når du er ‘konstant sulten’, kan det derfor være en følelsesmæssig sult, du mærker. Det er selvfølgelig vigtigt at kunne skelne hvornår, der er tale om en fysisk sult og hvornår, det er en følelsesmæssigt sult.

Hvis det er en fysisk sult, har din krop brug for mad. Men igen: hvis din appetitregulering er i ubalance, vil jeg anbefale dig at få professionel vejledning om kost. Jeg anbefaler, at du her vælger en kostvejleder, der har erfaring med spiseforstyrrelser f.eks. hos en af mine samarbejdspartnere.

 

Den følelsesmæssige sult er en invitation til at lytte

Når det er en følelsesmæssig sult, du mærker, er det vigtigt at få lyttet til hvad, det er for følelser, du er i kontakt med. Du kan betragte den følelsesmæssige sult som et signal til, at der er noget, du skal have lyttet til, og at du har brug for at få taget dig af dig selv.

Et godt råd til dig er derfor, at du lægge mærke til dine følelser i det øjeblik trangen til at spise, den opstår. Giv dig selv lidt tid inden du eventuelt giver efter for trangen til at overspise.

 

 

Prøv at udskyde din overspisning i 30 minutter. Måske vil du opleve, at det nogle gange er for svært. Så prøv med bare 5 – 10 minutter hvor du giver dig selv mulighed for at mærke hvordan, du egentlig har det.

Det kan være, at det er en hjælp for dig at tale med nogen eller skrive dine tanker og følelser ned. Du kan også lægge mærke til hvordan, det føles, når du kaster maden op igen. Er der andet end mad, du bliver lettet for? Sådan er der nogle der har det, men ikke alle. Læg mærke til hvordan det er for dig.

 

Sådan skelner du mellem fysisk og følelsesmæssig sult

Det kan være svært at skelne mellem fysisk sult og følelsesmæssig sult, når man først har vænnet sig til at håndtere følelserne med mad. Det kan måske kræve noget øvelse og opmærksomhed fra dig i at mærke efter, når du oplever ‘sult’.

 

Her er nogle tegn, der kan

hjælpe dig med at skelne:

 Følelsesmæssig sult

  • Følelsesmæssig sult kommer pludseligt.
  • Når du mærker følelsesmæssig sult, vil du ofte have lyst til noget bestemt mad. Typisk noget der indholder mere fedt, sukker eller salt.
  • Du glemmer ofte at lægge mærke til hvad og hvor meget, du får spist. Pludselig er hele pizzaen væk eller slikposen tømt.
  • Du stopper først med at spise, når du føler dig ubehageligt mæt.

Fysisk sult

  • Fysisk sult mærkes gradvist.
  • Når du er fysisk sulten, er det mindre vigtigt hvad, det er for mad, du spiser. Grøntsager og sund mad kan være fint.
  • Du er mere opmærksom på hvad og hvor, meget du spiser. Du er mere nærværende.
  • Du føler dig mæt, når din mave er fyldt uden, at du føler dig proppet.
Kilde: helpguide.org.

Jeg kan anbefale dig at bruge de næste par uger på at lægge mærke til hvilken sult, det er, du er i kontakt med.

Du kan lægge mærke til, om det er på bestemte tidspunkter, situationer eller sammenhænge, du mærker en følelsesmæssig sult. Det kan nogle gange være en hjælp til at spore sig ind på, hvilke følelser det handler om.

Du skriver, at du ønsker at kunne ‘acceptere alt’, og at du har svært ved at ‘overskue livet’. Jeg tror, det vil være en hjælp for dig at overveje hvad, det mere præcist er, du har svært ved at acceptere. Er det ‘alt i livet’, eller kan du afgrænse det til noget bestemt?

Du kan også overveje hvad, det er, du mere præcist synes, er svært at overskue. Er det ‘hele livet’ eller noget bestemt, du oplever som udfordrende? Når du indkredser hvad, det handler om, er det relativt nemmere at forholde sig til og gøre noget ved. Det kan gøre følelserne mindre intense.

 

Fortæl hvordan du har det

Det er vigtigt, at du taler med nogen om, hvordan du har det. De svære tanker og følelser, bør du ikke gå med alene. Hvis ikke du allerede har gjort det, så del det du skriver om her med nogen, du taler godt med, og som du føler dig tryg ved. Fortæl om det, du synes er svært og fortæl om dit forhold til mad og træning. Det letter at dele det med nogen.

 

Konstant sulten og problemer med mad - det hjælper at dele

 

Søg hjælp

En spiseforstyrrelse går sjældent over af sig selv – der er brug for professionel behandling. Jeg vil anbefale dig at tage kontakt til din læge, der kan fortælle dig, om du kan få behandling inden for det offentlige system. Hvis ikke det er muligt, kan du selv opsøge en privat behandler. Her vil jeg anbefale dig at opsøge en specialiseret behandler inden for spiseforstyrrelser.

Afslutningsvist vil jeg desuden anbefale dig at kontakte dig læge for at afklare, hvorvidt der skulle være andre årsager til din udeblevne menustration, udspilede mavesæk og konstante sult.

 

Jeg ønsker dig alt det bedste fremover. Pas godt på dig ❤

 

Kærligst,
Louise