Blog

Voksne med spiseforstyrrelser

Langt de fleste med spiseforstyrrelser er voksne

Ja, den er god nok. At spiseforstyrrelser er noget, der kun rammer de helt unge piger, er en myte. Hos voksne med spiseforstyrrelser er der nogle andre udfordringer, der gør sig gældende end hos de helt unge.

Her er 3 anbefalinger til dig, der er voksen og har det svært med mad, krop og vægt.

”Jeg synes, at det er flovt,…og jeg føler mig så alene.” Sådan lyder den vel nok hyppigste tilkendegivelse fra de voksne, jeg taler med, som er udfordret i deres forhold til mad og krop.

At lide af en spiseforstyrrelse som voksen er for mange forbundet med et dobbelt tabu, der gør det svært at ’bryde tavsheden’ og søge hjælp.

Myter om spiseforstyrrelser lever endnu på trods af, at tallene taler deres klare sprog:

Langt de fleste med en spiseforstyrrelse er voksne, og stadigt flere kvinder mellem 30 og 50 år udvikler en spiseforstyrrelse.

 

Uanset alder, køn og spiseforstyrrelsens karakter har mennesker, der er ramt af en spiseforstyrrelse meget til fælles. Når man er voksen, er der dog også nogle andre udfordringer, man kan opleve.

 

voksne med spiseforstyrrelser - læs med på bloggen

Som specialiseret behandler af voksne med spiseforstyrrelser, er det udfordringer, jeg dagligt taler om med de mennesker, det vedrører.

Udtalelserne her er eksempler på nogle af de tanker, følelser og problematikker, der går igen:

”Jeg synes, at jeg burde være nået videre. Folk ved godt, at jeg led af en spiseforstyrrelse engang. De ved bare ikke, at den aldrig rigtigt forsvandt, og nu er blusset op igen. Jeg vil ikke have, at de opdager det”.

”Min mand og børn ved ingenting. Jeg kommer senere og senere hjem fordi, jeg overspiser og kaster op efter arbejde. De tror vist bare, at det er fordi , jeg har lange arbejdsdage pga. travlhed”.

”Efter skilsmissen vendte spiseforstyrrelsen pludselig tilbage. Jeg troede ellers, at det var et afsluttet kapitel”.

”Jeg har svært ved at koncentrere mig på mit arbejde, og jeg er meget stresset. Der er mange arbejdsopgaver men i virkeligheden, tror jeg, at det er spiseforstyrrelsen, der er den største årsag til, at jeg føler mig stresset.

Derfor synes jeg ikke, det er rimeligt at bede min chef om at få taget nogle af arbejdsopgaverne fra mig. Jeg kan mærke, at jeg snart ikke kan holde til det mere”.

”Hvad gør jeg, hvis mine børn opdager det? Hvad gør jeg, hvis min partner opdager det? Skal jeg sige det til dem? Hvad skal jeg sige? Jeg forstår det jo ikke engang selv!”

”På arbejdet isolerer jeg mig inde på mit eget kontor og spiser. Det er meget forstyrrende og gør mig stresset, hvis der kommer nogle kollegaer, som vil tale med mig. Jeg er irritabel og formentlig ikke særligt rar at ’forstyrre’”.

”Jeg kan se, at min datter også har et anstrengt forhold til mad og til sin krop.  Det er helt sikkert min skyld”.

”Træningen begyndte virkelig at tage overhånd, da mine børn flyttede hjemmefra”.

Myter gør at mange venter længe – eller slet ikke søger hjælp

Den sejlivede myte om at spiseforstyrrelser er en sygdom for unge, tynde kvinder er muligvis den største barriere for de voksne, der også er ramt. Det gør, at det kan være ualmindeligt svært at bryde tavsheden.

Jeg har mødt adskillige, der har gået med spiseforstyrrelsen i 30 år uden nogensinde at have opsøgt hjælp. Hjælp til spiseforstyrrelsen vel at mærke. De fleste har mange gange forsøgt at løse et svært forhold til mad med en slankekur. Efter det en ny slankekur… og så en ny.

En tendens jeg ser, det er, at jo mere man afviger fra myterne om, hvem der rammes af en spiseforstyrrelse, jo sværere er det at søge hjælp. Det betyder også at…

Jo ældre man er, jo større tabu er det at søge behandling. Spiseforstyrrelsen får alt for god tid til at bide sig fast….

…og ja, det er klart problematisk, da alle undersøgelser peger på at jo tidligere indsats jo bedre. Dertil kommer, at meget af den information man kan finde om spiseforstyrrelser, er skrevet med unge for øje, og at de offentlige behandlingstilbud også har fokus på de unge.

Det gør ikke udfordringen mindre, at langt størstedelen af voksne med spiseforstyrrelser lider af tvangsoverspisning (BED), som der endnu er meget få offentlige behandlingstilbud til.

Derfor er der flere voksne med spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser findes hos voksne, der….

  •  har haft lidelsen inde på livet i mange år, og som aldrig er lykkedes med at slippe den
  • oplever, at en gammel spiseforstyrrelse pludselig bryder ud igen
  • udvikler lidelsen for første gang (når de er eksempelvis 40+).

 

Livskriser kan udløse spiseforstyrrelser hos voksne

Der kan være forskellige årsager til, at spiseforstyrrelserne rammer voksne. Hos nogle bryder en gammel spiseforstyrrelse ud igen i forbindelse med en livskrise.

Det kan f.eks. være i forbindelse med en skilsmisse, et dødsfald, mobning på arbejdspladsen eller hvis man bliver fyret fra sit arbejde. Så bliver det spiseforstyrrelsen, ens gamle mestringsstrategi, man tyer til for at kunne håndtere krisen.

 

Kroppen presses til at se yngre ud

En faktor der også spiller ind, er samfundets idealer om, at man skal leve sundt og se ung ud. Det er et ønske og et oplevet pres, jeg ser i alle aldersgrupper, og som gør, at også kroppen presses til at se yngre ud.  Både spiseforstyrrelsen ortoreksi (ekstrem sundhed) og træningsafhængighed er lidelser, jeg ser hos personer, der er 40+ og 50+.

 

Kvinder der er fanget i kravet om perfektion

Hvor spiseforstyrrelser optræder hos begge køn, er det fortsat kvinderne, der er i overtal. En gruppe der er særligt udsat, er de voksne kvinder med et lavt selvværd.

De kan forsøge at føle sig tilstrækkelige ved at stræbe efter det perfekte og stiller høje krav til sig selv på en lang række af livets områder – arbejdsmæssigt, i parhold, som mor, socialt, i forhold til bolig og udseende mm. stilles der høje krav til.

Hvor forholdet til mad hos nogle af kvinderne bliver præget af overdreven kontrol, er det hos andre overspisning, som er reaktionen på de mange krav, pligter og stress. Det bliver en form for ventil og et helle i en hårdt presset hverdag. Kvinderne oplever det som et ubehageligt tab af kontrol og finder det dybt skamfuldt.

 

Når det rammer voksne

Uanset hvilken alder man har og spiseforstyrrelsens karakter, er der årsager og symptomer, som går igen, når man lider af en spiseforstyrrelse. Konteksten og den indflydelse det kan have på ens eget og pårørendes liv, er imidlertid meget forskellig hos voksne og teenagere.

Som voksen kan det eksempelvis udfordre at skulle passe et arbejde, være partner, forældre, ven/veninde og holde et hjem med de daglige gøremål, der følger med.

For dem der går i behandling for deres spiseforstyrrelse, kan der være brug for at tage nogle af de udfordringer op. For nogle bliver det eksempelvis relevant at overveje…

  • hvordan ens partner kan støtte en på en god måde i arbejdet med at lægge spiseforstyrrelsen bag sig
  • om man skal fortælle sine børn om spiseforstyrrelsen
  • om man har brug for at skrue ned for tempoet ved f.eks. at gå ned i tid på arbejdet eller holde en pause fra sit studie, mens man går i behandling for sin spiseforstyrrelse

 

Anbefalinger til voksne med spiseforstyrrelser

Er du voksen og har mistanke om, at du lider af en spiseforstyrrelse? Eller ved du, at du lider af en spiseforstyrrelse?

 

Her er 3 anbefalinger til dig:

1. Tag dit problem alvorligt

Hvis dine tanker og din adfærd i forhold til mad, vægt og udseende styrer og fylder for meget, så tag det alvorligt. Hvis du oplever, at det forringer din livskvalitet og begrænser din livsudfoldelse, så er der tale om en spiseforstyrrelse.

Drop eventuelle tanker om at du er for gammel til at have en spiseforstyrrelse og undlad at slå det hen, hvis du ikke synes, at du helt kan genkende dig selv i ‘diagnosekasserne’ for f.eks. anoreksi, bulimi eller tvangsoverspisning. Du er langt fra alene om at have det svært med mad, og det er muligt at gøre noget ved.

Jo hurtigere du søger hjælp, jo bedre hjulpet er du – det viser alle undersøgelser.

 

2. Vær åben og ærlig

Hvis du holder spiseforstyrrelsen hemmelig, så start med at sige det til nogen, du har tillid til, og som du har en forventning om vil modtage dig positivt.

Læs med på bloggen om voksne med spiseforstyrrelser

Når du føler dig klar så bed om støtte fra dine omgivelser. Oftest vil de gerne hjælpe, men ved ikke hvordan. Fortæl dem hvad du har brug for, og hvad du ikke har brug for. Hvis du synes, det er svært selv at blive klog på, så kan det være et spørgsmål, som en behandler kan hjælpe dig med at afklare.

 

3. Find den rette behandling

Som det første skridt bør du opsøge din læge, der kan fortælle dig, om du kan få behandling inden for det offentlige system. Hvis ikke kan du selv opsøge en behandler.

Giv dig tid til at undersøge markedet grundigt og vælg en behandler, der er specialiseret inden for området.

 

Læs mere om…

 

Pas godt på dig ♥

 

Læs med på bloggen om spiseforstyrrelser

Kærligst,
Louise

Blog