Hvad er anoreksi

Anoreksi

Når ønsket om at kontrollere maden tager overhånd

Anoreksi er at lægge begrænsninger på hvad, og hvor meget man spiser. Kendetegn ved en person med anoreksi er, at vedkommende er meget bange for at tage på.

Kendetegn ved anoreksi

Ofte er anoreksi forbundet med et stort vægttab, personen undgår fedende mad og er tynd, men oplever sig selv som for tyk.

Oftest er personer med anoreksi perfektionister, der stiller højere krav til sig selv. Et lavt selvværd går igen og en tendens til at isolere sig. Behovet for kontrol – over maden, motionen, vægten – kan være et forsøg på at opnå bedre selvfølelse, når andre områder af livet kan være udfordrende og forbundet med kaotiske og svære følelser.

Anoreksi diagnose

Ifølge diagnosesystemet ICD, som vi anvender i Danmark og resten af Europa, gælder kriterierne her (ICD-10):

  • Kropsvægten holdes mindst 15 % under den forventede vægt enten ved vægttab eller vægtstagnation i vækstperioden.
  • For voksne benyttes alternativt BMI ≤ 17,5 som vægtgrænse.
  • For yngre patienter benyttes 10-percentilen for en given alder som vægtgrænse. Vægttabet er selvinduceret ved at undgå ”fedende mad”.
  • En eller flere af følgende faktorer kan være til stede:
    – Selvinduceret opkastning
    – Misbrug af laxantia (afføringsmidler)
    – Overdreven træning
    – Anvendelse af appetithæmmende midler og/eller diuretika (vandrivende midler)
  • Man har et forvrænget kropsbillede, hvor frygten for fedme består som en påtrængende, overlødig idé, og patienten påtvinger sig selv en lav vægttærskel.
  • Omfattende endokrinforstyrrelse, som involverer hypothalamus-hypofyse-gonade-aksen: hos kvinder betyder det amenorre (manglende menustration, red.) og hos mænd betyder det manglende seksuel interesse og potens.
  • Menstruationer kan forekomme hos piger/kvinder som får hormonbehandling (f.eks. p-piller).
  • Ved præpubertal debut forsinkes eller standser pubertetsudviklingen (ingen bryst udvikling og hos drenge underudviklede genitalier). Ved helbredelse afsluttes puberteten ofte normalt, men menarchen (tidspunkt for første menustration, red.) er forsinket.

En livstruende sygdom

Anoreksi er den mest dødelige psykiske sygdom blandt unge piger. En del af dem, der lider af anoreksi, dør enten af underernæring, eller fordi de vælger at tage deres eget liv. En efterundersøgelse af patienter med anoreksi viser, at efter 10 år er 7 % døde, og efter 20-30 år er dødeligheden 15-18 %.

I guiden om anoreksi kan du læse mere om spiseforstyrrelsen. Her får du bl.a. 10 anbefalinger til hvordan, du bryder det spiseforstyrrede mønster.

Hvad er anoreksi

Fakta om anoreksi

Sygdommen hedder på latin “ANOREXIA NERVOSA”, som betyder nervøs spisevægring.