Blog

Spiseforstyrrelser og vinterdepression

Har du vinterblues?
Her er 5 gode råd til et lysere sind i en mørk tid

2/3 af danskerne oplever, at deres humør i en eller anden grad bliver påvirket af vintermånederne. Nogle udvikler en decideret vinterdepression.

Læs med her om spiseforstyrrelser og vinterdepression og få gode råd til hvad du kan gøre for at få et lysere sind i en mørk tid.

“Det er mørkt, når jeg står op, og når jeg går hjem fra arbejde, er det mørkt igen. Det er som om, at mørket ligger sig som en dyne over mig. Det hele bliver ligesom tungt. Også tankerne”, siger kvinden over for mig. 

Kvinden genkender mønsteret, der vender tilbage i vintermånederne. Når mørket falder på, og de lyse timer bliver færre, bliver sindet tilsvarende mørkere.

Det der i forvejen udfordrer, det fylder mere og føles mere uoverkommeligt. De negative tanker og den indre kritiker bliver mere dominerende. Energien bliver mere tung, og hun føler sig opgivende.

Kvinden lider af det, man kalder vinterdepression – og hun er langt fra alene.

Jeg genkender det, hun fortæller hos mange af dem, jeg følger i klinikken. Det er også her, at spiseforstyrrelsen kan bide sig mere fast.

Det er i det negative sind, at spiseforstyrrelsen lever og henter sin næring. 

Er du vinterdeprimeret, og lider du af en spiseforstyrrelse, er det at arbejde med vinterdepressionen også at arbejde med din spiseforstyrrelse. Når sindet bliver lysere, slipper spiseforstyrrelsen nemmere sit tag.
      

Det er forskelligt, hvor meget man bliver påvirket af vinterens mange mørke timer. Nogle mærker, at de føler sig lidt mere trætte og uoplagte. Andre udvikler en decideret vinterdepression. 
   

Langt flest kvinder udvikler vinterdepression

Undersøgelser peger på at mellem 5 – 10% af befolkningen lider af vinterdepression. Og – hold nu fast – 3/4 af dem der får en vinterdepression, er kvinder under 45 år*. Der er altså virkelig mange yngre kvinder, der bliver mærket af vinterens mørke.

Symptomerne på vinterdepression dukker typisk op i november og forsvinder omkring marts måned – vel at mærke hvis ikke vinterdepressionen behandles. Der er gudskelov meget, du kan gøre for at få et lysere sind, hvis du i en eller anden grad bliver påvirket af de kortere dage i vintermånederne. 

 

Symptomer på vinterdepression

  • Du er mere træt
  • Du føler dig mere trist og nedtrykt
  • Du har mindre energi
  • Du har mindre lyst til at være sammen med andre mennesker
  • Din sexlyst er nedsat
  • Du spise mere – har mere lyst til søde sager.

 

Genkender du dig selv i nogle af symptomerne her?Husk – at der er forskellige sværhedsgrader af vinterdepression. Du behøver ikke nødvendigvis at kunne genkende dig selv i alle symptomerne, før du har brug for at gøre noget ved det. 

 

5 gode råd om spiseforstyrrelser og vinterdepression

  • Sørg for at få lys – Kom ud i dagslyset så meget du kan. En rejse sydpå i vintermånederne er en god idé, hvis du føler dig meget påvirket af mørket.
  • Brug en lyslampe – Der findes specielt udviklede lamper, der netop modvirker vinterdepression, og som er skabt til formålet.
  • Dyrk motion – Fysisk aktivitet er godt for dit overskud og modvirker depression.
  • Få din søvn – En fast søvnrytme er helt afgørende for dit overskud og stemningsleje. Og nej! – 6 timers søvn er med 95% sikkerhed ikke nok til, at din krop er udhvilet. Et mønster, hvor du kompenserer i weekenden for de få timers søvn i ugedagene, dur heller ikke. Det er en fast rytme, kroppen har brug for.
  • Forebyg om sommeren – Får du masser af lys sommer og efterår, er dine batterier ladet bedre op til vinteren.

    NB: Du bør kontakte din læge, hvis du har oplevet symptomerne gennem længere tid, og hvis anbefalingerne her ikke hjælper dig.

 

Læs med på bloggen om spiseforstyrrelser

Kærligst ❤

Louise Stokholm

 *Kilder: sundhedsguiden.dk – udtalelse fra Henrik Dam, overlæge på Rigshospitalets Psykiatriske afdeling. Desuden sundhed.dk og depressionsforeningen.dk.

Blog