Blog

7 gode råd om træning

– Sådan ændrer du dit forhold til kroppen

Kan man virkelig blive gladere for sin krop gennem træning, – hvor formålet med at træne handler om andet end hvordan, kroppen skal se ud?

Ja absolut. Her kommer 7 gode råd om træning.

At træning, motion eller andre former for bevægelse kan bidrage til større glæde/tilfredshed/accept af kroppen, kan ellers synes som en abstrakt påstand, når man lider af en spiseforstyrrelse.

Vel at mærke når formålet med at træne handler om andet og mere end at se ud. At se tynd eller trænet ud. Og hvor motivationen til at træne omhandler andet end ønsket om at kompensere for “dårlig” mad eller for meget mad. Sådan som det ellers er for mange, der lider af en spiseforstyrrelse.
 


 

Når man arbejder med at gøre sig fri af en spiseforstyrrelse, kan det være en nærliggende overvejelse, om man bør skippe træningen og anden fysisk aktivitet – for at undgå de forstyrrede tanker og fokus på mad, vægt og udseende. Fordi fokus for træningen netop plejer at koncentere sig om kroppens ydre.

For nogle med en spiseforstyrrelse og/eller træningsafhængighed kan det at holde en pause fra træning rigtigt nok være det, der er brug for.

Imidlertid er der masser af research, inklusive min egen, der peger på, at træning og anden fysisk aktivitet på mange måder kan være givende og bidrage til et ændret fokus på og forhold til kroppen.

Hvordan kan man træne på en måde, der handler om andet end hvordan kroppen skal se ud?

Her har jeg samlet 7 gode råd til hvordan:

    1. Hav fokus på sundhed/fitness frem for vægt. Sundhed og vægt bliver fejlagtigt ofte sidestillet i vores kultur og mediebillede. Du kan overveje hvad, der reelt er sundhed for dig. Er det f.eks. en glad krop? En krop du tager dig af med passende træning/bevægelse/næring? En krop du lytter til og respekterer?

 

    1. Dyrk motion/træning du nyder og kan se frem til. Hvis formålet med træning alene handler om et mål ude i fremtiden – at være mere sund, mere stærk osv., så holder det formentlig ikke i længden. Formålet med træning/fysisk aktivitet bør også være aktiviteten i sig selv. Noget du synes er givende mens, den står på..spiseforstyrrelser og træning - læs med på bloggen om spiseforstyrrelser

 

    1. Undgå fysisk aktivitet hvor fokus er på æstetik. Bikinifitness, ballet eller andre former for dans, skøjteløb mm., hvor fokus også er på udseende/æstetik, udgør en særlig risiko for spiseforstyrrelser.Derimod kan sportsgrene som fodbold, håndbold og badminton være glimrende til at holde fokus på et mål uden for dig. Væk fra tanker om hvordan du synes, du bør se ud.

 

    1. Undgå spejle når du træner. At se dig selv i spejlet flytter nemt dit fokus på hvordan du ser ud og væk fra hvordan, du har det.

 

    1. Klæd dig i tøj hvor du føler dig tilpas. Ofte vil det være tøj, der sidder mere løst og i en passende tøjstørrelse. Når du har tøj på, der strammer, shorts der kravler op eller lignende, vil det hele tiden minde dig om at tænke over hvordan, du ser ud.

 

    1. Undlad at sammenligne dig selv med andre når du træner. Fokuser hellere på hvordan du har det og hvordan, dine muskler arbejder. Du kan bedre værdsætte hvad, din krop er i stand til, når du f.eks. forestiller dig hvordan, dit hjerte, muskler og immunforsvar bliver stærkere. Hvordan din krop, der med dens styrke og bevægelighed, giver dig frihed til at leve dit liv.

 

  1. Undgå “fitness” medier der fokuserer på udseende og vægttab. Helt konkret kan du f.eks. gennemgå dine sociale medier og sortere i hvem, du følger og, på den måde, lader dig påvirke af.

 

Relevante links:

 

Du kan læse min guide om spiseforstyrrelser og træningsafhængighed her.
Afhængig af træning og spiseforstyrrelse – læs med i brevkassen.

Jeg ønsker dig god træning. Pas godt på dig.

Blog om spiseforstyrrelser og træning

Kærligst,
Louise

Blog