Blog

Spiseforstyrrelser og jul

Julen er hjerternes fest

..sådan siger vi – og der er noget om snakken. December måned er højsæson for sammenkomster med familie, venner og kollegaer. Det er en tid, hvor vi hygger os med hinanden.

For mange med en spiseforstyrrelse er julen også en udfordring. Lider du af en spiseforstyrrelse, er der meget, du kan gøre for at præge julemåneden, så det bliver en glædelig tid for dig.

Så blev det december og julen står for døren…

I klinikken har vi pyntet op med julehjerter, kogler og smukke grene i vaserne. Strandvejen, her ved klinikken, er klædt på til jul med lyskæder hele vejen ned af gaden. Juletræer og julehjerter lyser op i vintermørket.

 

Blog: Spiseforstyrrelser og jul

Hjemme har min dejlige mand varmet op til julen længe. Han elsker det og synes, at det er SÅ hyggeligt med jul. Så når julelækkerierne lander på supermarkedets hylder i starten af november, går han straks i gang med brunkagerne.

Og ja, det er da ret hyggeligt med jul. December måned er for mange en dejlig måned præget sammenkomster med venner, kollegaer og familie. I juledagene kan, de fleste af os, holde fri og nyde, at vi har tid sammen. Julen handler om kærlighed, nærvær, tryghed og traditioner.

Det er også en tid, hvor det ikke kun er børn men også voksne (barnlige sjæle ;-), der mærker spændingen og forventingens glæde. “Der er noget eventyr over julen”, siger min mand. Og ja, det kan jeg faktisk godt følge ham i.

Hans glæde ved julen smitter af. For ærligt, så har jeg i mange år ikke brudt mig om julen. December var for mig en måned, der bare skulle overstås. I de år hvor jeg led af en spiseforstyrrelse, var højtiden en udfordring, fordi der er så meget fokus på mad i julen.

Og i en årrække efter dødsfald, dyb splittelse og konflikt i min nærmeste familie blev december måned med både fødselsdag og jul en påmindelse om det, der IKKE var til stede, og som jeg savnede.

Jeg ved også, at det er sådan, at julemåneden er for mange andre. I en måned hvor maden og sammenkomsterne er i højsædet, kan det blive en udfordring, når man har det svært med mad.

Er man udfordret i forholdet til familiemedlemmer eller andre relationer, kommer det også mere i fokus i december og kan påvirke spiseforstyrrelsen.

Læs med på bloggen om spiseforstyrrelser og jul

Gudskelov kan vi gøre meget selv for at præge juletiden. Hvis du lider af en spiseforstyrrelse, kan du med fordel gøre dig en række overvejelser og forberede dig, så december bliver en god måned for dig.

Her kommer…

5 gode råd om spiseforstyrrelser og jul:

1. Anerkend og accepter at der er noget i forbindelse med julen, du synes er svært. Det kan måske lyde banalt, men det er noget af det aller vigtigste. At du tillader dig selv at have dine følelser i stedet for, at du kritiserer dig selv eller ignorerer, at det er sådan, du har det.

Hvis der er noget, du har det svært med, og du samtidigt går og kritiserer dig selv for at have det svært, bliver det endnu vanskeligere. Dine følelser kan blive for intense og svære at rumme – og netop det giver yderligere næring til din spiseforstyrrelse.

Vær ikke barsk men kærlig over for dig selv: Anerkend og accepter dine følelser. Næste år til jul kan det være, at du har det på en anden måde i forhold til jul.

2. Læg en plan for maden til de sociale sammenkomster og forbered dig inden, du skal ud til en sammenkomst. Spørg værten om hvad der bliver serveret.

Det kan også være, at du med fordel kan informere værten om, hvad du spiser? Det kan være, at du har brug for at tage din egen mad med?

Hvis det er en restaurant, du skal ud til, så tjek menuen ud. Så ved du, hvad der venter dig, og du kan forebrede dig på hvordan, du vil gribe det an. Accepter at der måske er noget i forhold til maden, du har brug for at gøre anderledes, end de andre.

Hav fokus på det væsentlige: At du har det godt, at det er nærværet, trygheden og kærligheden, der får plads.

Undgå at “spare op” til måltidet ved at skære ned på dit energiindtag forud for måltidet. Har du en tendens til at overspise, er det meget sandsynligt, at det derved netop kommer til at ske.

Mange med en spiseforstyrrelse oplever, at det sværeste er lige efter måltidet. Har du det sådan, kan du f.eks. planlægge at gå en tur der. Planlægge noget der afleder dine tanker.

Måske er der andre i selskabet, der vil synes, at det er et glimrende initiativ, hvis du forslår at gå en tur efter måltidet.

Ved du, at nogle i selskabet kan finde på at kommentere på din mad eller din figur så forbered dig på, hvad du vil sige. Hvis du synes, kan du også sætte dig et stykke væk fra den/de personer og i stedet ved siden af dem, du føler dig tryg ved.

Læs med på bloggen om spiseforstyrrelser og jul

3. Hvor mange sammenkomster og arrangementer har du det godt med? Hav det med i  tankerne når du planlægger måneden. Er planerne allerede lagt så få et overblik og mærk efter: Er det fint, eller er der noget, du har brug for at melde fra til?

Det er også en god idé at planlægge tidspunkter, hvor du ikke skal noget – andet end at slappe af. Hvor du kan koble af og finde ro.

Accepter at det måske er nogle andre ting i julemåneden, du ønsker at prioritere end andre mennesker, der ikke har en spiseforstyrrelse. Mærk efter og vælg det der gør dig glad.

Husk at du ikke har ansvar for at indfri andres behov – men lyt til dig selv. Nu skal det ikke forstås sådan, at vi slet ikke skal være lydhør over for, hvad andre godt kunne tænke sig. Men sørg først og fremmest for at du selv har det godt. Er der noget, du kan mærke, at du ikke har det godt med så sig fra.

4. Hvem skal du være sammen med i julen? Overvej hvordan det påvirker dig at være sammen med forskellige mennesker og vælg at tilbringe tid sammen med de mennesker, der gør dig glad.

Er det energikrævende for dig at være sammen med andre mennesker i længere tid så tag højde for det. Enten ved at du tager tidligere hjem eller, at du får pauser undervejs, hvor du kan trække dig tilbage og finde ro.

5. Hvis du sådan virkelig og ærligt mærker efter: Hvad skal der til for, at du får en GLÆDELIG jul? Hvad tænder julelysene i dine øjne, og får dit hjerte til at danse? Hvordan havde du det med jul, da du var barn? Før spiseforstyrrelsen?

Tænk tilbage og mærk følelsen, varmen, kærligheden, spændingen, eventyret.  Husk på hvad der før gjorde dig glad og glæd dig igen. Det kan være, at det er noget andet i dag, der gør dig glad og så prioriter det.

Er det f.eks..

– At gå gennem bybilledet klædt i gran, hjerter og lys?
– Forventingens glæde ved at give og modtage gaver?
– At se julekalenderen i TV (altså den for børn også selvom du er voksen)?
– At koble af og lade op i juledagene?
– At gå tur i sneen (hvis det bliver en hvid jul) med dem, du holder af?
– At bygge en snemand eller lave sne-engle sammen?
– At mærke nærværet, trygheden og kærligheden?

Husk at det er DIN jul. Tag ansvar for at den bliver god.

Jeg ønsker jer alle en GLÆDELIG JUL.

 

 

 

Kærligst 
Louise Stokholm

Blog