Blog

Er vegetarisk eller vegansk kost en del af spiseforstyrrelsen?

Hyppig sammenhæng mellem spiseforstyr-relser og vegetarisk eller vegansk kost

Lider du af en spiseforstyrrelse, og går du uden om animalske fødevarer? Har du overvejet, om dit valg af kost er drevet af spiseforstyrrelsen?

Sådan er det for mange, der lider af en spiseforstyrrelse. Det siger statistikken. Enten kan valget af vegetarisk/vegansk kost udspringe af en ønske om at begrænse ens energiindtag eller et ønske om at være meget sund.

Nu er der selvfølgelig ikke noget galt i at ville holde sig slank og sund. Men når det får karakter af en tvangspræget adfærd/spiseforstyrrelse, er det et problem.

Er man ramt af en spiseforstyrrelse, og går uden om animalske fødevarer, er det imidlertid ikke altid, at man er bevidst om den sammenhæng, der eventuelt kan være.

Hvis man ønsker at blive fri af sin spiseforstyrrelse, og hvis ens vegetariske/veganske kost udspringer af spiseforstyrrelsen, så er det klart, at man har brug for at lære at spise animalske fødevarer. Det vil være en del af af det at slippe spiseforstyrrelsen.

 

Spørgmålet er, om alle der lider af en spiseforstyrrelse, skal spise animalske fødevarer for at kunne blive fri af spiseforstyrrelsen?

 

Inden for det offentlige behandlingssystem har det længe været holdningen. Man kan altså ikke få behandling for sin spiseforstyrrelse og samtidig holde fast i sin vegetariske eller vegansk kost.

Den holdning er imidlertid under stigende press og kritik i takt med, at vegetar/veganisme bliver stadig mere udbredt. Den plantebaerede kost er en af de helt store tendenser, og særligt de unge har taget de nye madvaner til sig.

 

Kan der ligge andre faktorer til grund for vegetar/veganisme?

Blandt andet har Dansk Vegetar Forening henvendt sig til det offentlige behandlingssystem. Hos foreningen oplever man, at det er en problematik hos deres medlemmer.

De af deres medlemmer der lider af en spiseforstyrrelse oplever, at det kan være vældigt svært at skulle spise animalsk for at kunne modtage behandling for deres spiseforstyrrelse. At det samtidig heller ikke rigtigt giver mening fordi, de har en oplevelse af, at den vegetariske kost er motiveret af andet end spiseforstyrrelsen.

At det blandt andet er religiøse, miljømæssige og/eller sundhedsmæssige årsager, der ligger til grund for valget af at spise vegetariske kost.

Spørgmålet til debat hos Dansk Selskab For Spiseforstyrrelser

Tidligere på måneden var jeg til medlemsmøde i Odense hos Dansk Selskab For Spiseforstyrrelser – en forening for behandlere og forskere, der har spiseforstyrrelser som speciale. Emnet var til debat.

Noget af det der kan tale for at man, så længe behandlingen af spiseforstyrrelsen står på, må spise animalsk, er det faktum, at den vegetariske/veganske kost kan bringe kroppen yderligere i ubalance. At spise vegetarisk/vegansk gør det nødvendigt at vælge en række fødevarer til for at sikre, at kroppen får den næring, den skal bruge.

Det er kompliceret, og kan være svært for mange at sætte sig tilstrækkeligt ind i. En spiseforstyrrelse er ofte forbundet med en række fravalg – ikke tilvalg. Derfor bliver kosten meget nemt alt for ensidig og mangelfuld.
 

Plads til forskellighed

Jeg er oftest tilbageholdende med at være kategorisk. Med de mange der i dag vælger en plantebaseret kost, er der en reel mulighed for, at valget er drevet af andet end en spiseforstyrrelse – blandt dem der lider af en spiseforstyrrelse. Men det er meget vigtigt at være opmærksom på, at spiseforstyrrelsen kan spille ind.

  • Udspringer den vegetariske/veganske kost af at et ønske om at være meget tynd?
  • Eller ekstremt sund?
  • Hvornår begyndte man at spise vegetarisk/vegansk kost?
  • Er der et sammenfald med spiseforstyrrelsen?

Det er nogle af de spørgsmål, jeg undersøger med de personer, jeg taler med i klinikken. Jeg synes, at der skal være plads til en individuel vurdering og en åbning for, at man kan holde fast i den vegetariske/veganske kost, hvis der ikke er tegn på, at valget udspringer af spiseforstyrrelsen.
 
Blog om spiseforstyrrelser og plantebaseret kost

 

Samtidig bliver det yderligere vigtigt at få kvalificeret kostvejledning som en del af behandlingen, når man lider af en spiseforstyrrelse og har valgt animalske fødevarer fra.

Det er nu min holdning til vegetarisk og vegansk kost og spiseforstyrrelser. Samtidig er jeg selvfølgelig åben for nye erfaringer og for at lære nyt.

Er du ramt af en spiseforstyrrelse, og spiser du vegetarisk eller vegansk kost? Så vil jeg meget gerne høre hvad, du gør dig af tanker. Hvad er din holdning? Din erfaring?

 

Læs med på bloggen om spiseforstyrrelser

Kærligst,
Louise

Blog