Blog

Spiseforstyrrelser og sundere tænder

Sådan mindsker du skader på tænderne

Ved du, hvordan du passer bedst muligt på dine tænder, når du lider af en spiseforstyrrelse? En spiseforstyrrelse kan have negative konsekvenser for sundhedstilstanden i munden. Her får du 7 gode råd til, hvordan du mindsker skader på tænderne.

En spiseforstyrrelse kan have negative konsekvenser for sundhedstilstanden i munden.

Overspiser du ved at spise meget sukkerholdige fødevarer, vil det store sukkerindtag kunne øge risikoen for huller i tænderne. Men især hvis du kaster op, er der risiko for, at tænderne får syreskader. Det kan på længere sigt resultere i, at dine tænder bliver porøse, går i stykker og knækker.
 

En ny undersøgelse fra ViOSS

Tandlægeskolen i København og Videnscenter om spiseforstyrrelser og selvskade (ViOSS) står bag en ny undersøgelse om tandlæger og spiseforstyrrelser.

Formålet med undersøgelsen er at afklare, hvordan tandlæger i højere grad kan hjælpe med den tidlige opsporing og tage en indledende snak med den spiseforstyrrede. De fleste tandlæger kan nemlig se på tænderne, om man lider af en spiseforstyrrelse.
 

Tal med din tandlæge

Lider du af en spiseforstyrrelse, er det en rigtig god idé at tage en snak om det med din tandlæge. Det kan være følsomt at tale om – jeg ved det godt ❤

Men det er altså en god idé, fordi din tandlægen kan hjælpe dig med at passe på dine tænder. Hos tandlægen bliver der holdt øje med din generelle mundsundhed og eventuelle syreskader.

 

Blog om spiseforstyrrelser og skader på tænderne
 

Tag syreskaderne alvorligt

I rapporten står der, at man skal tage syreskaderne alvorligt, fordi tandsubstansen, der er opløst af syre, ikke kommer igen. Derfor er det vigtigt at prøve at undgå, at skaderne bliver for store. I første omgang er det tændernes udseende, der bliver ændret, men på længere sigt kan det også være tændernes funktion, der bliver påvirket.

Det kan være svært selv at se, om tænderne er skadet af syre, men tandlægen kan se det og give gode råd om, hvordan skaderne forebygges bedst muligt.

En af de vigtigste ting er at ”hjælpe med” at fjerne syren fra mundhulen. Den bedste måde at gøre dette på er ved at skylle munden i vand eller mælk. Mælk er godt, fordi det indeholder kalk.

Dernæst er det vigtigt at vente en times tid med at børste tænder, efter tænderne har været udsat for syre, fordi det yderste tandlag i perioden efter syre- påvirkningen er blødt, og tandbørstning derfor kan slide den ”bløde” tandoverflade væk og dermed gøre syreskaden værre.
 

I rapporten er lavet en liste med gode råd til, hvordan du mindsker skader på dine tænder på grund af syre:

  • Brug en blød tandbørste og en tandpasta med et lavt indhold af slibemiddel
  • Tyg sukkerfrit tyggegummi. Det fremmer spytproduktionen, renser tænderne og neutraliserer syren
  • Undgå at børste tænder lige efter opkastning, da emaljen er sårbar pga. syren. Skyl i stedet munden med vand (eller mælk)
  • Husk også at børste tungen, da bakterier og syrerester kan sætte sig her og skade tænder og mundhule
  • Hvis du drikker sodavand eller andre sure drikke, så brug sugerør. Derved undgår du, at tænderne kommer i kontakt med den sure væske. Vær opmærksom på, at de fleste drikke med brus (kulsyre) kan beskadige tænderne
  • Undgå store mængder af sure fødevarer
  • Gå regelmæssigt til tandlæge, så tandlægen kan hjælpe dig med at passe på dine tænder. Hos tandlægen bliver der holdt øje med din generelle mundsundhed, eventuelle syreskader og deres udvikling.

Læs også:

 

Læs med på bloggen om spiseforstyrrelser

Kærligst, Louise

Blog