Jeg er bange, når jeg skal spise!

Kære brevkasse

Af Louise Stokholm

"Jeg føler, at hver gang jeg spiser mad, er jeg ved at blive kvalt, og jeg bliver stresset, når jeg skal spise sammen med andre". Sådan skriver en kvinde til brevkassen. Læs svaret fra psykoterapeut (MPF) Louise Stokholm.

Kære brevkasse

Jeg føler, at hver gang jeg spiser mad, er jeg ved at blive kvalt, og jeg bliver stresset og dårlig, når jeg skal spise sammen med andre mennesker.

Jeg føler almindelig sult, men bliver bange, hvis jeg skal lave mad og spise den. Jer er meget hæmmet af min sitation og er i tvivl om hvad, jeg skal gøre, da jeg har tabt mig en del og ønsker at få et normalt forhold til mad. Ser frem til at høre fra jer.

 

Kære dig

Det lyder til at være vældig ubehageligt for dig og et problem, du har brug for hjælp til at få løst. Hvis du som følge af de gener, du beskriver, ikke får spist tilstrækkeligt og taber dig, bør du opsøge din læge. Det er vigtigt, at du ikke går i lang tid med de gener selv uden, at du får hjælp.

Du skriver, at du føler, at du er ved at blive kvalt, når du spiser. At du bliver stresset, når du skal spise sammen med andre mennesker og, at du bliver bange, når du skal lave mad og spise den.

1. skridt – er der en fysisk forklaring?

Kan der være fysiske årsager til dit ubehag, når du spiser? Det bør afklares af din læge som det første.

Der er flere spørgsmål, du kan overveje:

  • Hvor længe har du haft det sådan med mad?
  • Har du en oplevelse af, at der er en eller flere begivenheder, der har udløst dit besvær med at spise?
  • Er det i alle situationer, alle sammenhænge, du oplever problemet?

Hvis du nogle gange har det fint med at spise, er der formentlig ikke en fysisk forklaring på problemet.

Kan det handle om angst?

Hvis du er bange for at blive kvalt af maden – at du f.eks. ikke kan synke maden ordentligt eller, at du vil få noget galt i halsen, – kan det være symptomer på angst, du oplever.

Der findes MANGE symptomer på angst, både fysiske og psykiske symptomer – bl.a. de symptomer, du beskriver her. Det mest typiske symptom på angst generelt er en overdreven tendens til bekymring. Det kan være bekymring om alt muligt: Job, uddannelse, familie, fremtid, økonomi, hvad andre mennesker tænker eller synes om dig mm.

På siden her kan du læse mere om angst og se, om du genkender dig selv i nogle af symptomerne.

Er det en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er når ens tanker og adfærd i forhold til mad, vægt og udseende begrænser ens livsudfoldelse og forringer livskvaliteten.

Genkender du dig selv i den beskrivelse? I din mail, som er meget kort, skriver du ikke noget om, at du bevidst ønsker at tabe dig eller, at du er meget optaget af, hvordan du ser ud. Derfor er mit umiddelbare indtryk, at dine udfordringer handler om angst. Det har du selvfølgelig brug for at få afklaret.

Uanset om dit problem er fysisk, om det handler om angst, eller du har udviklet en spiseforstyrrelse, bør du opsøge din læge. Så vil han/hun hjælpe dig med nærmere afklaring og finde frem til hvilken behandling, du har brug for, så du igen kan føle dig tryg ved at spise.

Terapi hjælper

Terapi er en hjælp, når det handler om angst eller spiseforstyrrelser. Psykofarmaka til behandling af angst er også en mulighed, men jeg anbefaler ikke medicinen som eneste behandling. Det bør altid være et supplement til terapi.

Psykofarmaka – for og imod, men aldrig alene

Ud over din læges vurdering er det et personligt spørgsmål, om du ønsker at lade psykofarmaka være en del af din behandling. En grundig samtale med lægen og vurdering af fordele og ulemper ved medicinen, samt alternativer til medicin, bør altid gå forud.

Pas godt på dig ♥ Du skal ikke gå og have det sådan, og der er hjælp at hente!

Kærlig hilsen

Louise

FÅ ADGANG TIL VIDEOSERIE MED 10 GODE RÅD

FÅ ADGANG TIL VIDEOSERIE MED 10 GODE RÅD

- Videoserie & mini e-bog med 10 gode råd til at komme ud af din spiseforstyrrelse. 

- Masser af andet materiale: Online foredrag, interviews mm.

- Følg klinikkens nyhedsbrev og få inspiration, viden og håb

(Det koster kun din email-adresse)

Tak - tjek din mail for bekræftelsesmail